A csoport egy olyan alulról jövő kezdeményezésnek ad helyet, amely a politikai érdekeken felülemelkedve, elsősorban a közszereplők által használt manipulációs eszközök ellen száll síkra. Ezt biztosítja a web 2.0 „demokratikus” tere, hiszen bárki megoszthatja legfrissebb élményét, véleményét a csoport üzenőfalán keresztül a többi csoporttaggal. A közélet eseményeinek kritikus monitorozása és véleményezése ill. a politikusi megszólalásainak „elemzése” a hírek világának reflektáltabb átlátását teszi lehetővé a közösség számára.

Idézet a csoport kiáltványszerű leírásából:

"ELSŐ DEMAGÓG
Odább! ez a hely itten az enyém.
Veszélyben a hon, hogyha nem beszélek.
(A nép helyeslést üvölt.)

MÁSODIK DEMAGÓG
Akkor vesz el, ha szólsz. Bérenc, le innét!
(A nép kacag és tapsol.)"

Madách Imre: Az ember tragédiája, Ötödik szín

Gondolkodjunk kritikusan!
A demagóg butít és nyomorba dönt. Ölni nem tud, mert ahhoz cselekvésképtelen; valódi erőt csak azoktól kap, akik mögé állnak.
Ne álljunk mögé!

A mai Magyarországon a „demagógia” szó nem csak egy olyan retorikai fogásra utal, amit rendkívül szorongatott helyzetében, szemlesütve felhasznál a közszereplő, hanem egyenesen a politikai közbeszéd létmódját is jelöli.
A 2010-es választási kampány még szinte el sem kezdődött, máris benne vagyunk a nagy demagógia-spirálban, amiből (ha a pártokon múlik) sosem fogunk kitörni. Nekünk kell védekezni a megtévesztés, a manipuláció és a verbális terror ellen!
Gondolkodjunk együtt, kritikusan és osszuk meg egymással ebben a csoportban azokat a híreket, publicisztikákat, véleményeket, blogbejegyzéseket, amelyekkel manipulálni akarnak bennünket!

 

Szerző: Bertrand Russell  2010.01.27. 10:55 1 komment

Címkék: kampány politika élet közbeszéd állam demagógia

A bejegyzés trackback címe:

https://hupomnemata.blog.hu/api/trackback/id/tr11706008

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lancelotbéka · http://lancelotbeka.blog.hu/ 2010.02.15. 05:51:36

lancelotbeka.ingyenblog.hu/ elég relatív dolog,kinek mi a demagógia,nem....?amúgy minden gondolat annyira erős,mint amennyire mögé állnak,ez nem csak a demagógiára igaz szerintem.
süti beállítások módosítása